Eigenschappen van Populierenhout

Eigenschappen van Populierenhout

Populierenhout

Populieren zijn loofbomen en hebben een rechte, fijne en gelijkmatige nerf. Al heel wat jaren wordt populieren hout gebruikt voor een oer-Hollands product, namelijk de klomp.

 

De bomen die gebruikt worden voor de boomstamtafels zijn tussen de 50 en 80 jaar oud. Nadat ze gekapt zijn worden ze in (boomstamtafel)bladen gezaagd en gedroogd. Ook wordt ervoor gezorgd dat er geen ongedierte of schimmels meer in het boomstamblad aanwezig zijn.

 

Wanneer populierenhout te snel wordt gedroogd trekt het hout krom en wordt het onbruikbaar voor het gebruik als boomstamtafel. De boomstamtafels die bij ons te koop zijn hebben een rustig drogingsproces doorlopen. Het hout is 6 tot 9 maanden gedroogd aan de lucht zodat de werking (krimpen, uitzetten en kromtrekken) zeer beperkt is.

 

In de 50 tot 80 jaar dat de boom bestaat gebeurt er natuurlijk heel veel, hierdoor krijgt ieder boomstamtafelblad zijn eigen unieke kenmerken, kleur en kromming. Bij een boomstamtafel van populierenhout is er bijna geen onderscheid te zien tussen het spinthout (jong hout) en het kernhout in tegenstelling tot bijvoorbeeld padoek.

 

De kleurstelling van het hout is relatief wit ten opzichte van andere houtsoorten. Kleurstellingen lopen uiteen van wit, tot witbruin, en witgeel. Elke boom heeft een andere tekening, maar ligt wel binnen dit kleurenspectrum. Door gebruik van een ultramatte lak is er bijna geen verschil tussen een onbewerkt en gelakt blad te zien wat betreft kleur.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »