Wat is een boomstamtafel?

Wat is een boomstamtafel?

De Boomstamtafel

Een klassieke boomstamtafel is altijd een massief houten tafel met een boomstamvorm aan de zijkant. Op de lange zijde van de tafel is alleen de schors verwijderd, zo blijft de natuurlijke vorm van de boom goed zichtbaar.

 

Veel leveranciers kiezen er voor een boomstamrand als buitenzijde van een verlijmd tafelblad te gebruiken en noemen dit een boomstamtafel. Dit doet men omdat bladen van een voldoende breedte moeilijker verkrijgbaar zijn (en dus duurder) en speciale behandeling tegen krom trekken bij verlijming niet nodig is. YourInterior werkt niet met verlijmde bladen, onze boomstamtafels bestaan uit 1 massief gedeelte. Tegenwoordig zijn er nieuwe technieken om ervoor te zorgen dat een boomstamtafel uit 1 stuk niet krom trekt. Daarnaast is een massief blad uit één stuk uniek en exclusief. De uitstraling is robuuster en natuurlijker dan van een verlijmd blad. Op uw verzoek kunnen we natuurlijk wel verlijmde bladen maken (als u bijvoorbeeld een vierkante of extreem brede tafel wilt). Het blad van een boomstamtafel is tussen de 7 en 11 centimeter dik en kan in veel verschillende lengtes gemaakt worden.

Ook zijn er de zogenaamde schijf-boomstamtafels. Dit zijn ronde boomstamtafels gemaakt van een boomstamschijf. Daarnaast zijn er boomstam-balkentafels, gemaakt van gezaagde boomstammen (robuuste balken).

Van een boomstamblad kunnen nog veel meer meubelstukken gemaakt worden zoals een vensterbank, wandplank en zelfs een aanrechtblad. 

 

Boomstamtafels kunnen van verschillende houtsoorten gemaakt worden onder andere van:

Eiken (Europees/Amerikaans)                 

Esdoorn

Douglas   

Suar

Populier  

Teak

Iroko

Padoek

Iepen  

Plataan

Afrormosia    

Noten

 

 

Een boomstamtafel aanschaffen

Wanneer u erover nadenkt om een boomstamtafel aan te schaffen zijn er een aantal vragen die u voor uzelf dient te beantwoorden. U kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor advies.

  • Welke afmeting past het beste bij mijn wensen?
  • Welke tafelhoogte past bij mijn stoelen?
  • Welke houtsoort (en welke afwerking) past goed in mijn interieur?
  • Welk onderstel wil ik onder mijn boomstamtafel?

 

 

Het proces van het ontstaan van een boomstamtafel

Allereerst wordt er natuurlijk een boom gekapt, daarna moet de boom drogen. Dit kan op een natuurlijk manier door de boom een aantal jaren te laten liggen of in een droogkamer, een proces van enkele maanden. Daarna wordt de stam gezaagd en droogt hij nog verder op. 

 

Om ongedierte uit de boom te verwijderen wordt deze geïmpregneerd (dit is niet hetzelfde als de geïmpregneerde tuinpalen). vervolgens wordt hij vlak geschaafd en nemen we een aantal maatregelen tegen krom trekken. Bij een blad dat het droogproces al goed heeft doorstaan is de kans op krom trekken echter al  veel beperkter. Oneffenheden worden weg geschaafd en eventuele gaten of knoesten kunnen worden opgevuld (met epoxy of kneedbaar hout). 

 

Daarna begint de fijne afwerking. Het blad wordt goed geschuurd en de gewenst afwerking aangebracht. Daarna gaat het blad en het bijbehorende onderstel naar de klant. Op locatie wordt de tafel in elkaar gezet, u kunt op dat moment aangeven waar dat u het onderstel van de boomstamtafel gemonteerd wilt hebben.

 

Als laatste doen wij een donatie aan Trees for all zodat zij een nieuwe boom kunnen planten. van elke hele boomstam die er gebruikt wordt voor de boomstammeubels worden er ongeveer 10 jonge bomen aangeplant. 

 

 

De afwerking van een Boomstamtafel

Boomstamtafels kunnen op vele verschillende manier worden afgewerkt. Ook dit is afhankelijk van uw eigen wensen. YourInterior maakt vaak gebruikt van matte transparante lak, op deze manier blijft de natuurlijke kleur het beste bewaard, het is bijna alsof de tafel niet bewerkt is. Ook kan er gebruik gemaakt worden van olie, of beits, deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bij deze producten blijft is het mogelijk om de tafel een andere uitstraling te geven door het gebruiken van een kleur. De houtnerf blijft nog wel goed zichtbaar, maar de kleur van het boomstamblad veranderd. 

 

De verschillende afwerkingen zorgen ervoor dat het blad langer mooi blijft doordat het water- en vuilafstotend wordt. Let er wel op dat als u zware vervuiling niet af doet met een doekje dit bij een lak- of waxlaag uiteindelijk het toch in de tafel kan trekken met het risico op een moeilijk verwijderbare vlek. Dit geldt overigens voor alle houten tafels, niet alleen voor onze boomstamtafels.

 

Ook kan de tafel met epoxy worden afgewerkt. Afhankelijk van de hoeveelheid epoxy die gebruikt wordt lijkt het alsof de tafel altijd nat is of alsof er een glazen laag over het boomstamblad  zit.

 

 

Onderhoud van een boomstamtafel

Een boomstamtafel kan een leven lang meegaan. Om een boomstamtafel mooi te laten blijven is het verstandig om hem goed te onderhouden. Maar hoe kun je dit het beste doen?

  • Plaats een Boomstamtafel niet direct naast een openhaard of tegen een verwarming (door de werking als gevolg van grote temperatuurverschillen kan de boomstamtafel alsnog kromtrekken
  • Ook speelt het vochtpercentage een rol. Wij adviseren een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% in de ruimte waar de boomstamtafel staat
  • Wilt u de boomstamtafel afdoen, gebruik dan een vochtige doek, het liefst zonder schoonmaakmiddelen (dit is niet goed voor de afwerklaag). 
  • Als u knoeit, bijvoorbeeld rode wijn doe dit dan direct op met een vochtige doek. Het boomstamblad is goed beschermd, maar als de wijn er te lang op blijft liggen kan dit uiteindelijk er in trekken. Dit geldt overigens ook voor andere houten tafels, niet zijnde een boomstamtafel.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »